“Perkovićev zakon” jedva prošao u Saboru

“Perkovićev zakon” jedva prošao u Saboru

Kroz ušicu igle sa 78 glasova za i šest protiv saborski su zastupnici izglasali Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU-a, odnosno tzv. Perkovićev zakon kojim se određuje da se europski uhidbeni nalog neće primjenjivati na kaznena djela počinjena prije 7. kolovoza 2002. Ruke za zakon podigla je vladajuća većina, a protiv su bili Laburisti i Jadranka Kosor. HDZ glasovanje nije ni dočekao jer je nakon obraćanja Tomislava Karamarka napustio sabornicu.

‘Od samog početka našeg puta prema Europskoj uniji isticali smo želju da budemo dio nje i da se Hrvatska europeizira, da prihvati demokraciju i odbaci totalitarizam. Prošli smo dug put, ali bili smo vjerodostojni. Tu vjerodostojnost Vlada danas ubija Zakonom o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima. Nije bitno tko će prekosutra doći u Zagreb, bitno je i žalosno to što je Vlada odustala od europskog ponašanja. Bojim se da to neće proći bez posljedica. Nisu shvatili da Hrvatska neće biti uspješna dok se ne suoči sa svojom prošlošću. Hrvatska je preuzela obvezu da postupi prema nalogu bez ograničenja i to sad ne možemo izigrati. Ako se usvoji ovakav prijedlog izmjena zakona, možemo reći da je izvršen udar na vladavinu prava. Od tada više nije bitno tko je lijevo i desno, nego tko je za demokraciju i europsku Hrvatsku’, kazao je Karamarko u ime kluba zastupnika HDZ-a.

Rekao je da nema smisla Vladino obrazloženje da se ograničenje stavlja radi branitelja. ‘Kažu da je zbog branitelja, ali nije korektno manipulirati braniteljima, jer svi znaju da nitko neće biti izručen po europskom uhidbenom nalogu jer se rat vodio u Hrvatskoj, a ne u zemljama članicama EU-a. U Njemačkoj i diljem Europe UDBA je ubijala iseljenike po nalogu Saveza komunista i za njih postoje nalozi, a ne za branitelje’, rekao je Karamarko.

‘Treba biti vjerodostojan i kad si na vlasti i kad si u opoziciji. Ne vrijede jedna pravila kad si na vlasti, a jedna kad si u oporbi. Vladavina prava bila je i 2006. i 2008., a sve te godine nije bilo snage ni volje da se dirne u stvari koje su kočile put u EU. Nikada nismo imali snage istražiti i zločine i sve što je bilo negativno u hrvatskoj prošlosti. I sada o tome govore ljudi koji su sudjelovali i nosili teret odgovornosti i bili na čelu službi koje su taj posao morale odraditi. Postavljam pitanje – zašto to niste napravili i zašto to sve ove godine nije riješeno?’ zapitao je predsjednik kluba zastupnika SDP-a Igor Dragovan.

Kazao je da se zakon mijenja zbog svih hrvatskih građana, a ne zbog jedne osobe koja je, kako je dodao, bila bliski suradnik onih koji se danas protive izmjenama zakona i bliski suradnik pokojnog predsjednika.

Podijeli

Odgovori

Top