Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Počeo štrajk! Za djecu koja ipak dođu u škole odgovorni će biti ravnatelji

Sindikati učitelja, nastavnika, sveučilišnih profesora, znanstvenika i medicinskih sestara počeli su jutros jednodnevni štrajk upozorenja protiv Vladine politike štednje u javnim službama, zbog koje se i njima smanjuju plaće i materijalna prava.

Sindikati učitelja, nastavnika, sveučilišnih profesora, znanstvenika i medicinskih sestara počeli su jutros jednodnevni štrajk upozorenja protiv Vladine politike štednje u javnim službama, zbog koje se i njima smanjuju plaće i materijalna prava.

Sindikati udruženi u Maticu hrvatskih sindikata i Hrvatski školski sindikat Preporod organiziraju štrajk zbog otkazivanja Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe, najave ukidanja dodataka na plaće, smanjivanja sredstava za obrazovanje i znanost u državnom proračunu, smanjivanja plaća učiteljima i nastavnicima kroz ukidanje dodatka od 3, 5, 7, i 9 posto, te zabrane zapošljavanja novih medicinskih sestara.

Po najavama sindikalaca, zbog štrajka danas neće raditi praktično sve škole u Hrvatskoj. Oni preporučuju roditeljima da ne poslušaju ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, koji ih je pozvao da pošalju svoju djecu u škole, te da ih ne šalju na nastavu koja se ionako neće održati.

Za djecu koja ipak dođu u škole odgovorni će biti ravnatelji, koji moraju organizirati njihovo čuvanje, tvrde sindikati.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović poručio je da njegovo ministarstvo poštuje pravo sindikata na štrajk, iako smatra da je on nepotreban u trenutku dok traju pregovori o TKU-u. “Sindikalna strana nije jasno naznačila što je predmet spora, nije dokazala da postoji predmet spora temeljem kojega se može ići u štrajk, ali mi poštujemo njihovo pravo na štrajk”, rekao je jučer Jovanović.

Roditeljima je pritom poručio da “sindikati imaju pravo na štrajk, ali djeca imaju pravo na nastavu. Smatramo da svako dijete mora normalno otići u školu i da ravnatelji škola i Štrajkaški odbor moraju osigurati da djeca budu zbrinuta na kvalitetan način”.

Za vrijeme štrajka medicinskih sestara i tehničara osigurat će se obavljanje minimuma nužnih poslova i hitnih intervencija, a štrajk će se održati u svim zdravstvenim ustanovama osim u Hitnoj službi, najavljeno je iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara.

Ministarstvo zdravlja jučer je priopćilo kako uvažava pravo medicinskih sestara na štrajk, no ocjenjuje da nema razloga za njegovo održavanje.

Za vrijeme štrajka treba osigurati nesmetano obavljanje prijeko potrebnih poslova, kako se ničim ne bi ugrozilo pružanje zdravstvene zaštite bolesnicima, upozorilo je Ministarstvo zdravlja.

Hina

Napisao

Pročitajte još:

Novosti

Izmjene Zakona o radu nakon godinu i pol dana pregovaranja i usuglašavanja izglasane su u Hrvatskom saboru, bez konsenzusa sa sindikatima i poslodavcima.

Lifestyle

Studija koja se bavi koliko radnici stvarno provedu na poslu razbija stereotipe o Rumunjima i Grcima kao najlijenijim radnicima u EU.

Novosti

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture o HŽ putničkom i trošarinama na telekome.

Novosti

Predsjednik liječničkog sindikata smatra kako je jedino rješenje u situaciji – ništetni kolektivni ugovor.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.