Prestanite se uspoređivati s drugima u 3 koraka

Prestanite se uspoređivati s drugima u 3 koraka

Situacija je samo primjer za način razmišljanja toliko raširen u zapadnoj civilizaciji, postavljenoj na temeljima materijalizma i uzročnik ogromne količine frustracija i osjećaja nesreće i neispunjenosti u životu.

No kako se osoba može osloboditi? Ponudit ću vam par ideja u nastavku.

1. Prestanite s prosuđivanjem drugih

Način na koji gledate i razmišljate o drugima ima jako velik utjecaj na to kako gledate i prosuđujete o samim sebi. Sigurno ste primijetili da je manjak samopouzdanja glavni temelj cinizma kod ljudi. Prihvaćajte druge kakvima jesu i koncentrirajte se na pozitivne stvari, kako u drugima, tako i na sebi.

Nikad ne idealizirajte osobe. Tako ćete zapasti u naviku da ćete neke ljude gledati kao na nešto što vi nikad ne možete postići, a istovremeno ćete upasti u zamku kritiziranja onih koji vam se za to čine pogodnim. Otvorenost i prihvaćanje se u dugom roku puno više isplati u odnosima s drugima nego kritika i prosuđivanje.

2. Kompariranje s drugima je igra u kojoj je nemoguće pobijediti

Zapamtite, i kada sagradite najveću kuću u susjedstvu nikad ne znate kada će se u igri pojaviti novi igrač i sagraditi još veću. Shvatite da je samo prihvaćanje sudjelovanja u toj igri natjecanja uzrok vaše nesreće.

3. Uspoređujte se sami sa sobom

Steknite naviku postavljanja ciljeva. Zatim pogledajte gdje ste u odnosu na te ciljeve danas u usporedbi na to gdje ste bili prije godinu dana. Razmislite koliko ste na tom putu narasli kao osoba, koliko ste dobrih djela napravili i prepreka savladali. To je osjećaj koji donosi sreću i temelj je dugoročnog zadovoljstva i ispunjenosti u životu. Bez obzira što i nakon tih godinu dana postoji negdje netko tko je možda još bolji u tome.

Za kraj zapamtite, bit je u procesu rasta i osobnog razvoja. Budha je bio rekao: Ne postoji put do sreće, sreća je put.

Podijeli

Odgovori

Top