Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Sindikati zovu na ulicu – Vlada, kreditne agencije, Svjetska banka i MMF pušu u isti rog

Sindikati su bili neugodno iznenađeni kad su jučer u zaključnoj izjavi nakon posjeta Misije MMF-a Hrvatskoj vidjeli da MMF podržava planove Vlade da poveća kazne za prijevremeno umirovljenje, povisi dobnu granicu za umirovljenje na 67 godina i poduzme daljnje uštede u zdravstvu.

Sindikati su bili neugodno iznenađeni kad su jučer u zaključnoj izjavi nakon posjeta Misije MMF-a Hrvatskoj vidjeli da MMF podržava planove Vlade da poveća kazne za prijevremeno umirovljenje, povisi dobnu granicu za umirovljenje na 67 godina i poduzme daljnje uštede u zdravstvu.

Hrvatski građani trebali bi se masovno odazvati prosvjedima koje će organizirati sindikati protiv Vladina izbjegavanja socijalnog dijaloga i njezina služenja financijskim krugovima umjesto građanima i državi, kazao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever na današnjoj konferenciji za novinare ispred sjedišta Vlade.

Kako je iz zaključne izjave nakon posjeta Misije Međunarodnog monetarnog fonda Hrvatskoj postalo jasno da Vlada, MMF, Svjetska banka i kreditne agencije pušu u isti rog najavljujući produženje radnog vijeka, uštede u zdravstvu i izdataka za javni sektor, sindikatima ne preostaje ništa drugo nego dijalog ulice, rekao je Sever.

Zamjera Vladi što o tako važnim pitanjima uopće nije konzultirala sindikate, ali ni druge socijalne partnere, kao ni građane.

Premijer Milanović, kaže Sever, sa sindikatima je zadnji put razgovarao prije 13 mjeseci te je današnje mjesto konferencije za novinare NHS-a – Markov trg, najbliže što sindikati sada mogu prići premijeru.

Izvijestio je da sindikalne središnjice intenzivno planiraju prosvjede i da će ubrzo izići s njihovom najavom.

Ti bi prosvjedi, po njegovu mišljenju, trebali biti masovni, a u njima bi pored radnika trebali sudjelovati i druge društvene skupine kao što su nezaposleni, studenti i umirovljenici.

Sever kaže da su sindikati bili neugodno iznenađeni kad su jučer u zaključnoj izjavi nakon posjeta Misije MMF-a Hrvatskoj vidjeli da MMF podržava planove Vlade da poveća kazne za prijevremeno umirovljenje, povisi dobnu granicu za umirovljenje na 67 godina i poduzme daljnje uštede u zdravstvu.

Premda je Vlada najavljivala široku javnu raspravu o tim temama ona je izostala, ističe Sever.

Po njegovoj računici povišenje dobi za odlazak u mirovinu nastupilo bi ako se prihvate MMF-ove preporuke, već 2017. godine.

Što se tiče zdravstva, smatra Sever, teret njegova funkcioniranja već je danas prebačen uglavnom na leđa građana pa bi daljnja opterećenja bila nepodnošljiva.

Zaključio je da Vlada nema apsolutno nikakve volje za socijalni dijalog sa sindikatima, poslodavcima i građanima te ocijenio da se tome treba oduprijeti.

Ostvare li se planovi Vlade, koje je obznanio MMF u zaključnoj izjavi, moći ćemo s radnog mjesta na groblje, rekao je Sever.

Napisao

Preporučujemo

Računovodstvo i financije

Završni račun je neizostavna stavka koju svaki poslodavac mora imati. Iz njega se vidi koliko je uspješno ili neuspješno poslovala određena tvrtka u navedenoj...

Poduzeća

U Vodotehnici sada možete odabrati artikle snižene od 25% pa sve do 70% bez obzira na način plaćanja.

Financije

Od ulaska Hrvatske u EU, investicijsko je zlato u potpunosti oslobođeno svih poreza, tako da se pri kupnji ne plaća PDV, ali ni pri...

Komentari

Slavonija je jedinstvena destinacija, svima nama u regionalnim turističkim zajednicama jasno je da pojedinačno ne možemo postići puno, stoga je zajednički nastup jedini logičan...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.