SSSH podržava kolege, Ostojić i Jovanović ne vide razlog za štrajk

SSSH podržava kolege, Ostojić i Jovanović ne vide razlog za štrajk

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) dao je punu podršku današnjem štrajku prosvjetara, znanstvenika i medicinskih sestara.

SSSH izražava sindikalnu solidarnost i daje punu podršku današnjem štrajku za očuvanje razine prava i radnih uvjeta, što ga u osnovnim i srednjim školama, na fakultetima, institutima i zdravstvenim ustanovama, organiziraju Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara i Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod, navodi se u priopćenju.

“Borite se za pravo na dostojanstveni rad – za kvalitetna radna mjesta i pravednu plaću za obavljeni rad, za prava koja se jamče i štite kolektivnim ugovorima, a koji je vama otkazan. Kada se tako jednostrano otkaže kolektivni ugovor, nema ni socijalnog mira”, poručuju iz SSSH.

S druge strane ministar znanosti obrazovanja i sporta ponovio je svoj stav da je štrajk nepotreban u trenutku pregovora o TKU.

“Nemam što novo reći, jučer sam rekao da ničim ne osporavamo pravo sindikata na štrajk, ali dok traju pregovori o temeljnom kolektivnom ugovoru mislim da je, ako u tim pregovorima sudjelujemo s dobrom vjerom, štrajk potpuno nepotreban”, rekao je.

Njegov kolega, ministar zdravlja Rajko Ostojić dodao je: “Žao mi je da proces mirenja nije uspio jer definitivno mislim da nema razloga za štrajk – mi smo otvoreni za socijalni dijalog. Ono što očekujem je da pružanje zdravstvene zaštite bude normalno. Ne smije se ugroziti zdravlje naših pacijenata. Naravno”, rekao je ministar Ostojić, “sukladno članku 280. Zakona o radu, dan koji se danas provede u štrajku neće biti plaćen”.

Podijeli

Odgovori

Top