Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Starosne mirovine niže su u Hrvatskoj od prijevremenih

Starosne mirovine niže su u Hrvatskoj od prijevremenih, unatoč tomu što se one kažnjavaju umanjenjem do 12 posto, zato što iza njih stoji i pet godina staža manje.

Hrvatska je u kolovozu isplatila 30.081 mirovinu korisnicima koji su na nju pravo stekli ove godine. Prosječna primanja novih umirovljenika iznose 2.630 kuna, što je samo 50 kuna više od prosjeka svih oko 1,14 milijuna građana umirovljenih prema općim propisima.

Ne bi to bilo ništa čudno da oni u odnosu na umirovljene prije 2019. ne uživaju određene povlastice, kao što je gotovo dvostruko niža penalizacija u slučaju prijevremenog umirovljenja te dodatni staž za majke od šest mjeseci po djetetu. Za tih 50 kuna više, novi umirovljenici radili su čak dvije godine i četiri mjeseca dulje od ukupno svih umirovljenih pa imaju više od 33 godine staža, piše mirovina.hr.

Starosne mirovine sve manje, prijevremene rastu

Kako i novi umirovljenici čine dio ukupne statistike, trebali bi podizati prosječne mirovine, no to se događa vro sporo. Najveću razliku osjete ipak novi prijevremeni umirovljenici čija je mirovina 2.841 kunu za preko 37 godina staža, što je 158 kuna više u odnosu na sve prijevremeno umirovljenje s ukupno godinu dana staža manje.

Starosne mirovine niže su u Hrvatskoj od prijevremenih, unatoč tomu što se one kažnjavaju umanjenjem do 12 posto, zato što iza njih stoji i pet godina staža manje. Dok prijevremene mirovine rastu uslijed smanjenja penalizacije sa 0,34 na 0,2 posto po mjesecu ranijeg odlaska (maksimalno pet godina), starosne padaju pa tako one iznose 2.620 kuna kod novih umirovljenika, što je 163 kune manje nego kod svih umirovljenih. Za oko 250 kuna niže su i nove mirovine dugogodišnjih osiguranika sa 41 i više godina staža. Za prosječne 3.452 kune radili su više od 42 godine.

Među novim mirovinama skoro 60 posto starosnih

Dok su nove invalidske mirovine od 2.014 kuna nešto ispod prosjeka, nove obiteljske mirovine su oko 130 kuna iznad.

Od 30 tisuća novih korisnika mirovina u 2021. godini, oko pet i pol tisuća je onih koje isplaćujemo u inozemstvo. Obiteljskih je preko sedam tisuća, dakle gotovo svaka četvrta. U invalidskoj je dosad ove godine oko 1.300 građana, prijevremenih je oko četiri i pol tisuće, dok najveći udio čine upravo starosne mirovine, njih ukupno preko 17 tisuća ove godine, odnosno skoro 60 posto.

Izvor: mirovina.hr


Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.