Što rade očajni dužnici suočeni s gubitkom posla, smanjenjem plaće, bolešću?

Što rade očajni dužnici suočeni s gubitkom posla, smanjenjem plaće, bolešću?

Iako su u konačnici za dužnike skupi i nepovoljni, moratoriji na kredite, prvenstveno one stambene, rješenje su za kojim poseže sve više kreditno zaduženih građana, suočenih s gubitkom posla, smanjenjem plaće, neredovitom isplatom plaće, odlaskom na rodiljni dopust, bolešću…

No, neke od tih banaka otvoreno priznaju ono što svi misle – moratorij se isplati samo dužnicima pri kraju otplate svog kredita. Ako su na početku “jednog divnog prijateljstva” s bankom, u pravilu u trajanju od dva, do tri desetljeća, moratorij im donosi više štete nego koristi. Naime, u moratoriju otplata glavnice miruje, ali se plaća kamata, koja, pogotovo na početku kredita, a “početak” traje niz godina, čini najveći dio mjesečne otplate.

Ili se pak, umjesto kamate, plaća jednokratna naknada čiji iznos premašuje i nekoliko mjesečnih anuiteta! Uz to, plaćaju se i “sitni” popratni troškovi, poput naknade za aneks ugovoru, javno bilježničke ovjere i slično, piše Novi list.

Moratorij je jedina mogućnost

Prema odgovoru Erste banke, mogućnost moratorija je kod njih od kraja 2008. do danas iskoristilo oko 900 klijenata, a u posljednje vrijeme, napominju, primjećuju povećan interes za nekom od mjera koje bi trebale olakšati otplatu kredita u sve težim tržišnim uvjetima. Unatrag godinu dana, navode, za nekom od tih mjera posegnulo je više od dvjesto njihovih klijenata. Erste prilikom moratorija kamatnu stopu smanjuje na tri posto, a ugovori li se pak poček otplate, kamata se snižava za 25 posto u odnosu na važeću.

U Zagrebačkoj banci ne navode koliko su moratorija svojim klijentima odobrili od početka krize naovamo, no otkrivaju kako se kod njih trenutno koriste 823 moratorija na stambene kredite. To je, ističu, malo više od jedan posto od ukupnog broja stambenih kredita u otplati, pri čemu je 30 posto moratorija odobreno radi korištenja rodiljnog dopusta, čak 60 posto zbog gubitka posla, a ostatak iz drugih razloga.

“Nažalost, za klijente koji su se zatekli u teškoj ekonomskoj situaciji, i nisu u mogućnost plaćati svoje obveze, moratorij je jedina mogućnost dok se situacija ne popravi. Međutim, ako se uzme u obzir da se za odobrenje aneksa ugovora kojim se definira moratorij plaćaju naknada, kao i troškovi javnog bilježnika, uštede tijekom trajanja moratorija ostvaruju oni klijenti koji su već otplatili dobar dio kredita. Po isteku moratorija anuitet će porasti, budući da vrijeme moratorija ulazi u rok otplate kredita”, odgovaraju otvoreno u Hypo banci.

Podijeli

Odgovori

Top