Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Štrajkaši u Croatia Airlinesu ostat će bez plaće

Uprava Croatije Airlinesa nije pristala na prijedlog pilota i stjuardesa o okončanju štrajka koji se stoga nastavlja – potvrdio je predsjednik Hrvatskog sindikata prometnih pilota Zoran Bilić

Uprava Croatije Airlinesa nije pristala na prijedlog pilota i stjuardesa o okončanju štrajka koji se stoga nastavlja – potvrdio je predsjednik Hrvatskog sindikata prometnih pilota Zoran Bilić

– Očito je da su odlučili upropastiti kompaniju, rekao je za Večernji Hrvoje Humek iz SKOZ-a. Uprava još nije odustala od najavljenih otkaza djelatnicima kabinskog osoblja koji su bili na bolovanju, iako su neki mediji objavili suprotno. Tražili smo od uprave da se ta odluka promijeni te da se tijekom pregovora primjenjuje kolektivni ugovor iz 2012.

Uprava Croatije Airlinesa nije pristala na prijedlog pilota i stjuardesa o okončanju štrajka koji se stoga nastavlja – potvrdio je predsjednik Hrvatskog sindikata prometnih pilota Zoran Bilić.

– Uprava nije prihvatila naš zahtjev da nas u slučaju prekida štrajka i novog pregovora neće sprečavati u novom štrajku – dodaje. To je za pilote neprihvatljivo. Upravi je neprihvatljiv i zahtjev da se odredbe starog kolektivnog ugovora primjenjuju dalje sve dok se pregovori ne okončaju. Bilić je rekao da je uprava uzvratila protuprijedlogom u kojem stoji da sprečava njihovo pravo na štrajk. Dodao je i da dosad nisu potezali pitanje zakonitosti štrajka te da se iz ovoga može iščitati da će uprava možda razmatrati i dodatne mjere protiv zaposlenika u štrajku.

Uprava Croatia Airlinesa je kao svih ovih dana spremna odmah nastaviti pregovore sa sindikatima HSPP-a i SKOZ-a, ali da bi se pregovori vodili u dobroj vjeri i vodeći računa o nužnosti normalizacije prometa, iznenađeni smo prijedlogom sindikata da zadržavaju pravo na nastavak štrajka.

U posjedu smo cjelovitog protuprijedloga Uprave Cratia Airlinesa koji je stigao sindikalistima, a donosimo ga u cijelosti: 

Takav prijedlog sindikata ne može se tumačiti da je dan u dobroj vjeri. Poslodavac je odmah spreman pregovarati uz uvjet da sindikati okončaju štrajk i vrate se za pregovarački stol, radnici neka se vrate svojim poslovima, a sve u cilju normalizacije letačkih operacija i zaustavljanja daljnje štete. Što se ostalih uvjeta tiče, predmet pregovora je upravo Kolektivni ugovor stoga ne možemo pristati na primjenu prava iz isteklog KU 2012.  Ukoliko se postigne dogovor na obostrano zadovoljstvo, Poslodavac je spreman odustati od najavljenih otkaza kabinskom osoblju koje je zloupotrijebilo bolovanje na Praznik rada.  Također, premda smo svjesni svojih pravnih mogućnosti, spremni smo suzdržati se od preispitivanja zakonitosti industrijskih akcija, ako se pregovori nastave odmah.

Ipak, radnicima koji nisu radili zbog sudjelovanja u štrajku nećemo isplatiti plaću za dane provedene u štrajku.

Zahtjevi upravi

Štrajkom radnici traže nastavak pregovora o aneksu novog Kolektivnog ugovora uz preduvjet osiguranja pravnih pretpostavki za osiguranje prava na industrijske akcije te primjenu prava iz kolektivnog ugovora

2012. godine od 15. 5. 2013. i za vrijeme trajanja pregovora. HSPP je pritom istaknuo da je voljan posebno razmatrati stavku o godišnjim odmorima.

Štrajkaši od uprave zahtijevaju i davanje izjave poslodavca kojom će 42 bolovanja od 29. 4 do 2. 5. 2013. smatrati opravdanim, odnosno nedostatnim za otkazivanje ugovora o radu članovima kabinske posade te da se poslodavac obveže kako neće dovoditi u pitanje legalnost industrijskih akcija ni dovoditi u nepovoljan položaj radnike koji su u njima sudjelovali. Sve navedeno sindikati su, ističu, ponudili s ciljem očuvanja opstojnosti kompanije, normalizacije poslovanja i omogućavanja realizacije budućih poslova.

Napisao

Pročitajte još:

Turizam

Važno je naglasiti da Croatia Airlines tijekom ljetnih mjeseci planira dodatno širenje mreže letova iz Zagreba i jadranskih odredišta tvrtke prema europskim metropolama, sukladno...

Izdvojeno

Uprava Croatia Airlinesa ponovo poziva sindikate i sve zaposlene na duboko promišljanje o značaju i posljedicama štrajka u ovom trenutku.

Izdvojeno

Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines već petu godinu zaredom završio je s dobiti.

Novosti

Croatia Airlines, hrvatski nacionalni avioprijevoznik i član udruge Star Alliance, najbolje je ocijenjena zrakoplovna kompanija u svijetu po kriteriju ispunjavanja prava putnika. Na globalnoj...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.