Više od pola milijuna dostavljenih očitanja brojila

Više od pola milijuna dostavljenih očitanja brojila

HEP je od 1. listopada proizvodni dio cijene električne energije smanjio za 10,7 posto, što u konačnici za kućanstva značiti nižu ukupnu cijenu struje od 6 do 7 posto.

Stanja brojila dostavljena uključivo u četvrtak, 10. listopada koristit će se za razgraničenje potrošnje na razdoblje prije i poslije promjene cijene 1. listopada, odnosno za šestomjesečni obračun svakog kupca.

Za kupce koji nisu, odnosno ne dostave stanje brojila, HEP – Operator distribucijskog sustava (HEP ODS) će, kada dođe vrijeme idućeg šestomjesečnog obračuna potrošnje, napraviti razgraničenje potrošnje za razdoblje prije i poslije 1. listopada, koristeći propisani postupak procjene mjesečne potrošnje. Time će i tim kupcima biti osigurati obračun potrošnje od početka listopada po nižim cijenama, napominju iz HEP-a.

Objašnjavaju kako kućanstva, kojima je šestomjesečno obračunsko razdoblje isteklo 30. rujna, dobivaju redovne uplatnice, jer im je HEP ODS tijekom rujna očitao stanje brojila i obavio redovni obračun.

Obračun za potrošenu električnu energiju u prethodnom razdoblju provodi se s iznosima tarifnih stavki koje su vrijedile do 1. listopada, a iznosi akontacijskih rata na uplatnicama za buduće obračunsko razdoblje (od listopada 2013. do ožujka 2014.) utemeljeni su na potrošnji u istovjetnom prethodnom obračunskom razdoblju (od listopada 2012. do ožujka 2013.) uz primjenu nižih iznosa tarifnih stavki koje vrijede od početka listopada.

Redovne uplatnice dobit će i kupci koji imaju redovni obračun u mjesecu listopadu i studenome, kažu u HEP-u.

Zamjenske pak uplatnice zamijenit će redovne izdane prije 1. listopada, a za obračunsko razdoblje koje je u tijeku, odnosno čije plaćanje još nije dospjelo i odnose se na mjesece u kojima se primjenjuju nove, niže cijene.

Iznosi na zamjenskim uplatnicama moraju biti 6 do 7 posto manji od iznosa na već primljenim uplatnicama, što ovisi o tarifnom modelu koji kupac koristi, ističu iz HEP-a.

Napominju kako zamjenske uplatnice ne dobivaju kupci koji redovni obračun imaju u listopadu i studenome, dakle kojima su preostale jedna ili dvije uplatnice. Zbog racionalizacije troškova, zamjenske uplatnice neće dobiti ni kupci kod kojih je proračun s nižim cijenama pokazao da im se iznos na uplatnici umanjuje za manje od 10 kuna.

Iz HEP-a objašnjavaju i kako je moguće da neki kupci dobiju redovnu ili zamjensku uplatnicu s iznosom većim od dosadašnjeg, a zbog usporedbe potrošnje u zimskom razdoblju na godišnoj razini. Postoje, naime, kućanstva koja tijekom zimskog razdoblja (npr. jer se griju na struju) troše više električne energije nego u ostalom dijelu godine, napominju iz HEP-a i dodaju kako kod usporedbe treba promatrati obračunske, a ne akontacijske iznose.

Podijeli

Odgovori

Top