Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Vlada i sindikati približili stavove, slijedi dogovor oko kolektivnog ugovora

Izmjene TKU-a mogle bi biti potpisane ili pred potpisom već tijekom sljedećeg kruga pregovora idući tjedan u srijedu, izjavio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić nakon današnjih pregovora.

Izmjene TKU-a mogle bi biti potpisane ili pred potpisom već tijekom sljedećeg kruga pregovora idući tjedan u srijedu, izjavio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić nakon današnjih pregovora.

Vlada i sindikati javnog sektora na današnjem su krugu pregovora o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe približili stavove, a izmjene TKU-a mogle bi biti potpisane ili pred potpisom već tijekom sljedećeg kruga pregovora idući tjedan u srijedu, izjavio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić nakon današnjih pregovora.

Ljubica Pilić iz Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi naglasila je da sindikati tek moraju izvijestiti svoja tijela i članstvo o današnjih dogovorima te da će se tek nakon toga vidjeti je li dogovor postignut.

Vlada je, kaže Mrsić, spremna povući prijedlog o smanjenju dodatka za radni staž od 0,5 posto po godini staža na 0,3 posto, a dodatak od 0,5 posto ostat će u zakonu, s tima da se planirane uštede ostvare na druge načine.

[infopunkt 4816 2]

[infopunkt 4816 3]

To znači smanjenje dnevnice sa 170 na 150 kuna, neisplatu božićnice ove i iduće godine te regresa iduće godine kao i isplatu jubilarnih nagrada sljedeće godine samo zaposlenima koji odlaze u mirovinu i imaju 40 i više godina radnog staža, a Vlada predlaže i značajne promjene u isplati naknada za prijevoz.

U buduće bi se isplata prijevoza mogla obavljati samo na temelju računa, a sa jednog na dva kilometra povećala bi se i udaljenost od mjesta stanovanja do posla, za koju zaposleni ne bi imali pravo na naknadu za prijevoz. Ako zaposlenik radi izvan mjesta stanovanja, do 50 kilometara, a ne do 100 kao dosad, imao bi pravo na punu refundaciju prijevoza. Iznad 50 kilometara poslodavac bi plaćao 50 posto troška prijevoza, a 50 posto zaposlenik.

U slučaju rada u više škola, mogli bi se isplatiti troškovi prijevoza samo na temelju putnog naloga.

Dogovoreno je, kaže Mrsić, i da odmah otpočnu razgovori o dodatku sporazuma o osnovici za plaće u javnim službama, a postignut je i sporazum da se povećanje plaće iz sporazuma o dodacima na plaću u obrazovanju i znanosti odgađa do 1. siječnja 2013. To znači da do tada neće biti povećanja za 2,3 posto, a trebalo je biti od srpnja ove godine.

Svi nabrojani potezi omogućili bi Vladi da ostvari svoj plan i u ovoj i idućoj godini na troškovima za zaposlene u javnom sektoru ukupno uštedi dvije milijarde kuna, rekao je Mrsić.

Ponovio je da Vlada ne može probiti ovogodišnju stavku za te troškove od 21,6 milijardi kuna, bez da dovede u pitanje proračun i kreditni rejting.

Ljubica Pilić iz Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi u ime sindikata kazala je kako su današnji pregovori rezultirali kompromisom te kako se nada da će uštede pridonijeti stabiliziranju situacije, oporavku i razvoju, a naglasila je da sindikati moraju izvijestiti svoja tijela i članstvo o današnjih dogovorima te da će se tek nakon toga vidjeti je li dogovor postignut.

[infopunkt 4816 4]

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić kazao je kako je postignut zamjetan napredak koji valja pozdraviti. Smatra da Vlada u svojoj ponudi ne ugrožava cijenu rada, ali ističe da se novac za neisplaćene božićnice, regrese i druga prava, radnicima mora vratiti kada kriza prođe.

[infopunkt 4816 5]

Ministar Mrsić odgovorio mu je da Vlada ne može prihvaćati dugoročne obveze koje prelaze njen mandat, no Ribić je oponirao kako Vlada sklapa bezbroj aranžmana kojima zadužuje svoje nasljednike.

Predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Zvonimir Laktašić dodao je kako je dogovoreno da se neće ukidati uredba iz 2003. godine o uvećanju koeficijenta složenosti poslova za učitelje i stručne suradnike, a ministar Mrsić kazao je da će ta uredba, čije je važenje isteklo 2005. ali se unatoč tome primjenjivala, biti ozakonjena ili će se obnoviti.

Ujedno, Mrsić je za idući četvrtak najavio početak pregovora Vlade sa sindikatima državnih službenika i namještenika.

[infopunkt 4816 9]

Napisao

Pročitajte još:

Pravo

Ako se osvrnemo na trenutne prijedloge izmjena i dopuna Zakona o radu te Zakona o suzbijanju neprijavljenog rada, pravo je vrijeme da uključimo pravnike...

Novosti

Izmjene Zakona o radu nakon godinu i pol dana pregovaranja i usuglašavanja izglasane su u Hrvatskom saboru, bez konsenzusa sa sindikatima i poslodavcima.

Novosti

Prepreke za investicije u Hrvatskoj uklanjaju se presporo, upozoravaju članovi Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj (Foreign Investors Council - FCI).

Novosti

Radnici koji u mnogim zemljama članicama Europske unije rade za osnovnu plaću uvećanu za proviziju mogli bi uskoro računati na veća primanja tijekom godišnjeg...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.