Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Zašto ljudi ne vjeruju bankama?

Otkrijte kako financirati projekt iz EU fondova

Forenzika Prima, prvo hrvatsko društvo specijalizirano za provođenje forenzičkog ispitivanja i nadzora poreznih i računovodstvenih aspekata poslovanja državnih institucija i privatnih društava u novom broju svoje publikacije istražuje razloge rastućeg nepovjerenja prema financijskim institucijama naročito bankama.

11 bivših zaposlenika Deutsche Banka, Barclaysa i Société Généralea, banaka koje su u europskom Top 10 po ukupnim sredstvima, mogli bi ući u povijest kao prve osobe osuđene za namještanje Euribora, međunarodne referentne stope za utvrđivanje kamatne stope raznih financijskih proizvoda, kao što su krediti ili hipoteke.

Spomenuti slučaj kulminacija je istrage pokrenute od strane američkih institucija 2008. godine, a riječ je o posljednjem poglavlju globalnih istraga koje su do sada rezultirale s više od 30 optuženih te više od 9 milijardi dolara kazni naplaćenih bankama i brokerskim kućama.

Diana Antičić, direktorica društva Forenzika Prima istaknula je: „Početak suđenja u Londonu za slučaj namještanja Euribora važan je jer pokazuje da ipak netko motri i najveće igrače na svjetskom financijskom tržištu. Mijenjanjem stope Euribora mijenja se i kamatna stopa, čime se rizik promjene prebacuje s banke na dužnika. Već to je dovoljan motiv za malverzacije, a ilustracije radi vrijedi istaknuti da su Euribor i Libor referentne stope za financijske proizvode čija ukupna vrijednost prelazi 450 bilijuna dolara.

Optuženici su cijenjeni bankari raznih zaduženja unutar svojih tvrtki iz  šest različitih država. Listu predvodi Christian Bittar, Francuz sa singapurskom adresom koji je nekoć bio jedan od glavnih uzdanica Deutche Banka te jedan od menadžera novčanih tržišta s najvećim prihodima. Bittaru će u londonskoj sudnici društvo praviti 5 bivših kolega njemačke nacionalnosti: Achim Kraemer, Andreas Hauschild, Ardalan Gharagozlou, Jörg Vogt and Kai-Uwe Kappauf. Osim njih, tu je i četvero bivših zaposlenika Barclaysa: Francuz Philippe Moryoussef, Britanac Colin Bermingham, Danac Sisse Bohart te Carlo Palombo, dvojni državljanin Italije i Velike Britanije. Uglednom društvu pridružio se i Stephane Esper, francuski državljanin i trgovac vrijednosnicama iz Société Générale banke. Odvjetnici Bittara  Hauschild iz DB-a priopćili su da će se njihovi klijenti žestoko boriti protiv optužbi, dok ostali do sada nisu komentirali slučaj.

Autor: Forenzika Prima


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Osobne financije

Bilo da si zarađenim novcem želite priuštiti dugo priželjkivani automobil ili ga pak planirate uložiti u kupovinu nekretnine ili dionica, važno je steći naviku...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.