Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Kako zarađivati novac putem Interneta kao Bloger

blog, bloger
pixabay.com

Blogiranje definitivno ne spada u kategoriju „kako do brzog i lakog novca“, no s mudrim pristupom možete itekako generirati stabilan i atraktivan pasivan prihod.

Blogovi se započinju u pravilu iz strasti, a daju se pretvoriti u solidan i kvalitetan dodatni prihod sljedeći jednostavna pravila. Na kraju se i ovdje sve svede na broj posjetitelja vašem blogu. Ako je blog kvalitetan i generira dovoljno posjeta, možete računati na pristojne prihode. Vrlo često se blog, započet iz strasti prema nekom poslu, pretvori u unosan posao, bilo da je riječ o glavnom ili sekundarnom primanju.

Ponajprije se pobrinite da pišete o temama  kojime  razumijete.  Budite sigurni kako su vami članci kvalitetni i, po mogućnosti, što originalniji i jedinstveniji. Ovo nije uvijek lako postići, no nužno je za dugotrajan i održiv uspjeh vašeg bloga. Kada se povuče pitanje izrade web stranice, ako nemate budžet za to, bez brige – WordPress je besplatan i odličan CMS, trebat će vam tek par stotina kuna za hosting i već ste spremni za novi posao!

Najvažnija stavka koja će vam garantirati posjete i promet je kvalitetan, jedinstven sadržaj. Iz početka će vam se to možda činiti i smiješnim (za koga ja sve ovo radim!?! ),  no s vremenom i povećanim brojem posjeta, će krenuti i priljev novca. Ovisno o popularnosti teme o kojoj pišete ćete dobiti i niz drugih opcija za zaradu, te će vaši prihodi biti manji ili viši. Bez obzira o kojem području pišete, računajte na to da postoji određena skupina koju vaša tema itekako zanima. Ako ih uspijete privući i vezati uz sebe, nadomak ste uspjeha.

AdSense

O tome kako zaraditi novac putem Interneta uz Google AdSense smo govorili prošli put, zato je sada samo dovoljno ponoviti da je uslijed tekstualnog oglašavanja koje nudi AdSense vrlo važno da li se vaš blog bavi profitabilnom tematikom ili ne. Naravno da vam nećemo sugerirati da morate pisati o financijama, osiguranju ili medicinskim pitanjima; pišite o onome što volite i uspjeh će biti daleko realniji nego u slučaju da pišete za AdSense. No, ako se poklopi da ono što volite je ujedno i visoko profitabilna tema, na konju ste!

Affiliate marketing

Affiliate marketing je tema o kojoj ćemo više i detaljnije pisati u budućnosti, kako bi vam dali smjernice kako izabrati najbolji affiliate program za vas, no za početak je važno istaknuti da je riječ o promoviranju tuđih proizvoda putem vašeg bloga. Ako ste bloger i pišete o softveru, te napravite recenziju u određenom programu i linkate ga u vašem članku preko vašeg affiliate partnera poput Affiliate by Conversant (donedavno poznatog kao Commission Junction). Ako netko klikne na vaš link i kupi taj proizvod, dobivate određeni postotak zarade. U slučaju da ste vodeći autoritet u tom polju o kojem pišete, ljudi će se vrlo često voditi prema vašim preporukama. Važno je istaći da kod affiliate marketinga iznimno važno biti iskren, te preporučivati samo one proizvode koje bi i sami kupili, a ne birati vaše recenzije i linkove na osnovi onog što će vam donijeti najveću proviziju.

Direktno oglašavanje

Ne budite lijeni, napišite par mejlova ili, još bolje, podignite telefon i ugovorite sastanak sa poduzećima koje nude usluge i proizvode vezane uz ono čime se vi bavite. Recimo da pišete o fitnessu i imate velik broj čitatelja, kontaktirajte proizvođače sportske opreme ili dodataka prehrani, ponudite im oglašavanje na vašem blogu. Uz pravilne pregovore možete doći do kvalitetnih ugovora gdje ste zadovoljni i vi i oglašivač pa čak i posjetitelji vašeg bloga. Naravno, opet imajte u vidu da će oglašivači ponajprije tražiti velike brojke posjetitelja prije nego se odluče na investicije.

Pored ovih postoji još niz potencijalnih načina zarade putem bloga. Webinari za premium korisnike koji se plaćaju, u kojima govorite o specifičnoj temi koja nije ili je nedovoljno pokrivena drugdje. Prodaja vlastitih knjiga u elektroničkom formatu je jedan od najboljih izvora prihoda, posebice ako se radi o nekoj vrsti tehničkog vodiča – priručnici o digitalnom marketingu, primjerice, ovdje izvrsno funkcioniraju. Putem vašeg web možete ponuditi niz seminara, radionica pa čak i individualnih konzultacija koje više nisu nužno pasivan izvor prihoda, ali će vam svejedno donositi ugodne dodatne prihode!

Mogućnosti zarade putem vlastitog bloga su brojni, te iako zahtijevaju vremena da se u potpunosti pokrenu, trud se na kraju isplati.

Vladimir Leutar

Pročitajte još:

Edukacija

Nije nikakva novost da je privlačenje prometa na vašu web stranicu ključno za ostvarenje veće konverzije i u konačnici povećanje prihoda

Komunikacija

Posljednjih nekoliko godina u komunikacijskoj industriji raste važnost i utjecaj blogera i influencera. Njihove online platforme poput blogova i društvenih mreža postaju novi komunikacijski kanali...

Blog zona

Dobri odnosi s blogerima jedna su od važnijih karika u komunikacijskoj strategiji brendova. Većina blogera su entuzijasti koji svoja zapažanja prenose uglavnom manjoj zajednici...

Blog zona

Šteta je što mladi u mnogim školama i fakultetima ne nauče voljeti struku za koju se educiraju. Nekima treba puno godina da nauče zavoljeti...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.